وبلاگ

چگونه یک توصیه نامه خوب از استاد بگیریم؟

چگونه یک توصیه نامه خوب از استاد بگیریم؟
مقاله

چگونه یک توصیه نامه خوب از استاد بگیریم؟

اگر کسی قصد تحصیل در دانشگاهی معتبر در خارج از کشور را دارد باید از مراحل و موانع زیادی گذر کنند. یکی از مواردی که می‌تواند کمک بزرگی به این دانشجویان بکند، ضعف رزومه آن‌ها را بپوشاند و در تایید شدن درخواست آن‌ها کمک حالشان باشد، توصیه نامه یا Recommendation letter است. در حقیقت توصیه نامه یکی از مهم‌ترین مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش تحصیلی در دانشگاه‌های خارجی است. این مدرک، شامل بررسی شخصیت، تجربیات و عملکرد تحصیلی متقاضی است که از یک استاد یا فردی با شناخت مناسب درخواست می‌شود. بنابراین، یک توصیه نامه خوب می‌تواند برای متقاضی پذیرش در دانشگاه‌های خارجی، فرصت بیشتری برای قبولی و فراهم کردن اولین تجربه موفق در محیط تحصیلی جدید فراهم کند.

اما دریافت یک توصیه نامه خوب نیاز به توجه به چند نکته دارد. اولین نکته، انتخاب استادی ترجیحاً با شناخت مناسب از شخص است که بتواند به خوبی با توانایی‌ها، تجربیات و موفقیت‌های تحصیلی متقاضی آشنا باشد و توصیه نامه موثری را ارائه دهد. دومین نکته، محتوای توصیه نامه باید شامل بررسی دقیقی از توانایی و مهارت‌های شخص، تجربیات کاری و آکادمیک، ویژگی‌های شخصیتی و قابلیت کار تیمی باشد. همچنین، استفاده از زبان مناسب و رعایت قواعد نگارشی نیز در توصیه نامه بسیار مهم است.

در این مطلب از آرکا ساینس نحوه درخواست توصیه نامه از استاد و زوایای مختلف آن را بررسی خواهیم کرد که امیدواریم برای شما مفید باشد و بتوانید از آن در راستای گرفتن یک توصیه نامه تاثیرگذار استفاده کنید.

 


    توصیه نامه چیست ؟

    درخواست توصیه نامه از استاد و گرفتن آن، یک مدرک مهم است که توسط یک شخص معتبر و با درجه علمی بالا برای شخص دیگری که می‌خواهد در یک دانشگاه یا موسسه آموزشی در یک رشته خاص تحصیل کند، نوشته می شود. این نامه شامل نظرات و توصیه‌هایی که بیان‌گر عمق و گستردگی دانش، توانایی‌ها، انگیزه، عملکرد و تجربیات آکادمیک شخص مورد نظر است. 

    توصیه نامه تحصیلی برای دانشجویانی که می‌خواهند به دانشگاه‌های خارجی مراجعه کنند بسیار حائز اهمیت است. در واقع توصیه نامه یکی از اصلی‌ترین معیارهای انتخابی در بسیاری از دانشگاه‌های خارجی به شمار می‌رود و در مسیر تحصیلی دانشجو تاثیر به‌سزایی خواهد گذاشت. توصیه ‌نامه معمولاً برای پذیرش در دوره‌های تحصیلی پسا دکتری و دکتری در دانشگاه‌های خارجی، از جمله دانشگاه‌های معتبر در آمریکا، اروپا و استرالیا مورد نیاز است.

    نویسنده یک توصیه نامه خوب، استاد دانشگاهی است که یا از قبل دانشجویش بوده‌اید یا در یک دوره یا پروژه با او همکاری داشته‌اید. نویسنده در واقع تقاضای اپلای در یک دانشگاه یا دریافت فاند و کمک‌هزینه تحصیلی را برای دانشجویش می‌کند. همچنین این توصیه نامه معمولاً برای شخص خاصی مثل مسئول آموزش یا پذیرش دانشجو در یک دانشگاه خارجی ارسال می‌شود.

    مقاله پیشنهادی: چگونه بهترین استاد راهنما برای اپلای را پیدا کنیم؟

    درخواست توصیف نامه از استاد،

    اهمیت توصیه‌ نامه تحصیلی

    توصیه نامه تحصیلی یکی از مدارک با اهمیت برای پذیرش در دانشگاه‌های برتر و همچنین دریافت شغل TA یا دستیار استاد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. به دلیل اینکه توصیه نامه مطابق نظر یک شخص معتبر و متخصص در رشته مورد نظر شما، صادقانه و بدون تعارف ارائه می‌شود، بسیار ارزشمند و مهم می‌باشد. توصیه نامه در حقیقت نشان می‌دهد که شخص از نظر افراد متخصص در چه جایگاهی قرار دارد و چه آینده‌ای در انتظارش است.

    توصیه نامه می‌تواند در برابر عوامل سایری همچون نمرات، تجربیات شغلی و دیگر مدارک، اثر بیشتری داشته باشد و ضعف آن‌ها را بپوشاند و به دانشگاه و یا کارفرما نشان می‌دهد که شما چه توانایی‌هایی دارید و آیا لایق یک پذیرش هستید یا خیر. بنابراین، داشتن توصیه نامه‌های خوب و قوی برای پذیرش در دانشگاه‌های برتر و همچنین دریافت شغل موردنظر بسیار حائز اهمیت است.

     

    حتما مطالعه کنید: 41 دانشگاه معتبر برای اپلای و مهاجرت تحصیلی

    محتوای توصیه‌ نامه تحصیلی

    توصیه نامه تحصیلی باید کوتاه و مفید باشد و مطالب باید در یک صفحه جمع‌آوری شوند. از نظر تعداد کلمات می‌توان گفت که 400 الی 600 کلمه برای یک توصیه نامه موثر، کافی است. البته دانشگاه مورد نظر نیز در این مسئله نقش تاثیرگذاری دارد و برخی دانشگاه‌ها معمولاً برای توصیه نامه محدودیت کلمات هم لحاظ می‌کنند.

    در ابتدا استاد نویسنده نامه باید خودش و جایگاه علمیش و ارتباطش را در نهایتاً دو خط شرح دهد. در ادامه استاد باید ویژگی‌های دانشجو و دلایل این که او واجد شرایط تحصیل در آن دانشگاه است را شرح دهد. در حقیقت در این‌جای نامه باید ویژگی‌های موثر، پتانسیل و فعالیت‌های دانشجو و دستاوردهایش را شرح دهد تا بتواند خواننده نامه را برای تایید درخواست راضی کند. همچنین، اگر دانشجو با استاد فعالیت تحقیقاتی و پژوهشی انجام داده و یا در کلاس مشترک خود با استاد، دستاورد مهمی داشته است، استاد باید در توصیه ‌نامه تحصیلی آن را ذکر کند.

    در پاراگراف آخر، استاد باید در مورد اطمینان خود به توانایی دانشجو و شایستگی دانشجو برای کسب موقعیت، یک نتیجه‌گیری بنویسد و بعد در پایان، اطلاعات تماس مثل ایمیل آکادمیک یا شماره تماس استاد نیز باید در توصیه ‌نامه ذکر شود. در نظر داشته باشید که اساتید درگیری‌های زیادی دارند و شاید نوشتن توصیه نامه را به خود شما بسپارند. به همین دلیل است که باید علاوه بر نحوه گرفتن توصیه نامه از اساتید، نوشتن آن را هم به خوبی یاد بگیرید. البته باید به یاد داشته باشید نباید در ویژگی‌های خود هم اغراق کنید و سعی کنید واقعیت‌ها را به نحوی جذاب ارائه دهید.

    اگر به دنبال یافتن پوزیشن دکتری در دانشگاه‌های معتبر دنیا هستید، پیشنهاد می‌کنیم، حتما مقاله «13 سایت برای پوزیشن دکتری» را مطالعه کنید.

    انتخاب استاد در درخواست توصیه نامه از استاد

    در نظر داشته باشید که قرار نیست استادی که انتخاب می‌کنید یک شخص معروف در سطح کل جهان باشد و به هر حال سمت استاد دانشگاهی در همه جای دنیا قابل احترام است. در واقع نکته مهم در درخواست توصیه نامه از استاد، این نکته که استاد شناخت بهتری از شما داشته باشید از اهمیت بیش‌تری برخوردار است. در حقیقت توصیه نامه باید ارتباط علمی شما و استاد را هم ثابت کند. مثلاً استاد راهنمای شما در تز کارشناسی ارشد می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای نوشتن توصیه نامه باشد، چون از شما در طول مدت تدوین پایان‌نامه شناخت خوبی به دست آورده است.

    نکته دیگر در درخواست توصیف نامه از استاد این است که رشته و تخصص شما با استاد مورد نظر مرتبط باشد. طبیعی است که یک استاد شیمی نمی‌تواند برای MBA توصیه نامه بنویسد. همچنین سابقه استاد در تدریس نیز می‌تواند یک عامل محرک و قوی در تایید توصیه نامه شمرده شود. حتی می‌توانید به سراغ اساتید قدیمی خود در مقاطع پایین‌تر هم بروید.

    درخواست توصیف نامه از استاد،

    مراحل دریافت توصیه نامه از استاد

    برای دریافت یک توصیه نامه تاثیرگذار از استاد باید مراحل زیر را به درستی رعایت کنید تا بتوانید شانس گرفتن تایید خود را بیش‌تر کنید.

    بررسی سایت دانشگاه

    در مرحله اول باید سایت دانشگاه مورد نظرتان را چک کنید و دریابید که دانشگاه به چند توصیه نامه نیاز دارد و ددلاین و مهلت ارسال توصیه نامه و مدارک تا چه تاریخی است. معمولاً دانشگاه‌ها به دو یا سه توصیه نامه نیاز دارند. پس اگر قصد استفاده از توصیه نامه برای اپلای را دارید، در نظر داشته باشید که باید از سه استاد مختلف توصیه نامه دریافت کنید.

     تهیه فرم توصیه نامه

     فرم توصیه نامه دانشگاه معمولاً به صورت فایل PDF یا Word در سایت دانشگاه موجود است. پس اول به خوبی سایت را بررسی کنید و بعد از پیدا کردن فرم توصیه نامه آن را به صورت پرینت شده به اساتید مورد نظرتان تحویل دهید.

    انتخاب استاد

    خب اگر تا این جای مطلب را با دقت خوانده باشید، می‌دانید که برای درخواست توصیه نامه از استاد به سه استاد نیاز دارید که در رشته شما تدریس می‌کنند، شما را به خوبی می‌شناسند و می‌توانید ارتباط خودتان را با آن‌ها نیز اثبات کنید.

    تحویل فرم به استاد

     پس از تهیه و پرینت فرم توصیه نامه، باید آن را به استاد تحویل دهید تا استاد بر روی کاغذ آرم دار دانشگاه برای شما یک توصیه نامه تاثیرگذار نوشته و در پاکت مخصوص دانشگاه آن را مهر و امضا کند.

    ارسال توصیه نامه

    پس از گذر از مراحل قبلی و تهیه توصیه نامه، آن را در مهلت مقرر به دانشگاه ارسال کنید.

    البته به دلیل آنلاین شدن خیلی از کارهای امروزی ما، دانشگاه‌ها نیز دیگر با فرم کاغذی خداحافظی کرده‌اند و روش جدیدی را برای انجام آنلاین کارها طراحی کرده‌اند. ارسال توصیه نامه به این صورت است که دانشجو هنگام ارسال درخواست، ایمیل آکادمیک استادی که قرار است برایش توصیه نامه بنویسد را ثبت می‌کند و بعد، سیستم برای استاد ایمیلی ارسال می‌کند و از استاد می‌خواهد تا فرم توصیه نامه که در ایمیل برایش ارسال شده را به صورت آنلاین تکمیل کند.

    پیگیری

    این نکته را بدانید که با ارسال توصیه نامه نیز کار شما تمام نمی‌شود و بعد از آن وظیفه پیگیری آن بر عهده شماست. مثلا می‌توانید با دانشگاه تماس بگیرید و از رسیدن آن به دستگاه پذیرش مطمئن شوید.

    مقاله پیشنهادی: پیدا کردن کار بعد از مهاجرت تحصیلی

    اشتباهات توصیه‌ نامه تحصیلی

    اشتباهاتی وجود دارند که ممکن است به سادگی کل توصیه نامه شما را زیر سوال ببرند و موجب رد شدن اپلای شما بشوند. در ادامه اشتباهات رایج توصیه‌ نامه تحصیلی را بررسی خواهیم کرد. در واقع سطح سواد و حرفه‌ای بودن شخص از طریق این نامه سنجیده می‌شود و به همین دلیل باید نکات ریزی به خوبی رعایت شوند تا به خوبی حرفه‌ای بودن استاد و خودتان را نشان دهید.

    • غلط املایی و عدم رعایت نکات نگارشی دستور زبان 
    • وجود اطلاعات شخصی و بی‌ربط
    • استفاده از لحن محاوره و اسلنگ
    • وجود پارادوکس در اطلاعات
    • بازگویی رزومه شخص
    • کوتاه و کلی بودن توصیه نامه
    نمونه توصیه نامه استاد

    سخن پایانی

    برای دریافت یک توصیه نامه خوب از استاد، اولین قدم این است که با استاد خود در مورد مسیر تحصیلی و حرفه‌ای خود صحبت و از نظرات و پیشنهادات ایشان استفاده کنید. برای ارائه یک درخواست توصیه ‌نامه، حتماً به زودی با استاد خود تماس بگیرید و از ایشان درخواست کنید که توصیه ‌نامه‌ای برای شما بنویسند.

    قبل از اینکه درخواست توصیه ‌نامه خود را به استاد بدهید، مطمئن شوید که شناخت درستی از شما دارد و شما شخصیت خود را به صورت واضح و شفاف برای او توصیف کرده‌اید و او را با پروژه‌هایی که در آن‌ها با او همکاری کرده‌اید، آشنا کرده‌اید. همچنین، به استاد خود توضیح بدهید بداند که چگونه از توصیه ‌نامه‌ای که او برای شما می‌نویسد، استفاده خواهید کرد.

    در این مقاله از آرکا ساینس آموزش کامل درخواست توصیه نامه از استاد را با هم بررسی کردیم و ترفند‌ها و نحوه نوشتن و گرفتن توصیه نامه از اساتید را بازگو کردیم. امیدواریم که این آموزش درخواست توصیف نامه از استاد در مسیر بالا بردن سطح علمی‌تان بتواند کمکی به شما بکند و دست شما را در سفر پر هیجان مهاجرت بگیرد.

    دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *